Un metal rar a fost descoperit într-un nou tip de minereu. Care este importanța lui, la ce poate fi folosit
Specialișții chinezi au descoperit un nou tip de minereu, numit niobobaotit, ce conține cantități bogate dintr-un metal rar, apreciat mai ales pentru superconductibilitatea lui. Metalul respectiv este folosit în multe industrii de vârf, de la producția de oțel la motoarele cu reacție și acceleratoarele de particule.
Ce metal rar a fost descoperit în China
Botezat niobobaotit, minereul a fost descoperit în Districtul minier Bayan Obo al Mongoliei interioare, din China, conform anunțului făcut de China National Nuclear Corporation (CNNC). Corporația a precizat că minereul este bogat în bariu, titaniu, fier, cloruri și, ceea ce îl face și mai interesant – în niobiu.
Niobiul este folosit ca un aditiv în aliaje precum oțelul, pentru a le îmbunătăți rezistența. Posedând propria rezistență la coroziune și căldură, metalele ce conțin niobiu sunt folosite de obicei în construcția de rachete, conducte de petrol și motoare cu reacție.
Citește și: Cel mai scump metal din lume: nu este aurul si nici platina și e de zeci de ori mai valoros
Printre alte utilizări ale niobiului se numără folosirea sa în sudură, industria nucleară, electronică, optică, numismatică și fabricarea de bijuterii.
Ce proprietăți ale niobiul
Este râvnit, de asemenea, pentru proprietățile sale de superconductibilitate ce-i permit să conducă electricitatea fără nicio rezistență ori pierdere de energie atunci când este răcit la o temperatură extrem de scăzută.
Această calitate îl face să fie utilizat în magneții supraconductori folosiți în echipamentul high-tech precum scanerele IRM și acceleratoarele de particule.
Citește și: Descoperirea incredibilă a cercetătorilor despre scoarța Pământului: Ce ascunde nucleul planetei noastre
Situat la doar 90 de kilometri de granița dintre China și Mongolia, Districtul minier Bayan Obo găzduiește cel mai mare zăcământ de elemente rare din lume și este un factor decisiv în poziția dominantă a Chinei pe piața globală de metale rare.
Date fiind proprietățile sale, descoperirea unui nou zăcământ bogat în acest metal rar poate avea implicații geopolitice semnificative.
Importanța descoperirii acestui metal rar
Anterior, se estima că Brazilia deține aproximativ 98% din rezervele de niobiu din lume, fiind responsabilă cu 85% din aprovizionarea globală cu acest metal rar.
De altfel, rezervele de niobiu ale acestei țări au devenit o obsesie pentru fostul președinte al Braziliei, Jais Bolsonaro, care a folosit adesea justificarea exploatării niobiului pentru operațiuni miniere desfășurate în zone protejate ale țării.
Citește și: Metalul rar pe care România nu îl valorifică, folosit la învelișul bombelor atomice
Bolsonaro purta chiar și propriul său colier făcut din niobiu negru pe care l-a arțtat cu mândrie jurnaliștilor străini, spunând „Amazonul este al Braziliei, nu al vostru”.
La ora actuală, China produce aproximativ 50% din oțelul brut din lume, dar se bazează mult pe importul de niobiu din state precum Brazilia. Noua descoperire a acestui metal rar s-ar putea să schimbe, însă, această situație.